Olympische les: Zelfsturende teams = topsport

4 mei 2017
Olympische les: Zelfsturende teams = topsport

Sophie van Gestel en Madelein Meppleink. 2 Olympiërs. Wat wij kunnen leren van deze dames als het gaat om zelfsturende teams. Een interview door Marcel Hoiting.

Zelfsturende teams
Zelfsturende teams

Vorige week had ik een interview met topbeachvolleybalsters Sophie van Gestel en Madelein Meppleink. Beide Olympiërs in 2012 en 2016 en op dit moment in voorbereiding voor het nieuwe seizoen. De twee dames vertelden dat ze erg op elkaar zijn aangewezen. Uiteraard hebben ze coaches, trainers en een bond waar ze onderdeel van zijn. Maar als het erop aankomt en ze in het stadion een wedstrijd spelen, moeten ze het echt met zijn 2-en doen. Geen vervangers en geen coach, kortom zelfsturend.

Een mooi vergelijk gaat op met de ontwikkelingen bijvoorbeeld in de zorg, waar veel gewerkt wordt in zelfsturende teams. Net als de sporters zijn de werknemers nog steeds onderdeel van een groter geheel (organisatie), maar in “de arena” gaat het om eigen regie, samenwerking, heldere communicatie en resultaat. De centrale vraag is of dit model altijd werkt? Een aantal organisaties waar we mee werken hebben deze stappen naar zelfsturende teams al gemaakt. Duidelijk is dat dit niet over 1 nacht ijs gaat. Veelal is het een boodschap van de directie en moet er in de uitvoerende laag oplossingen voor worden gevonden. Met de nodige uitdagingen….. Andere organisaties staan op het punt om dit te implementeren. Maar wanneer werkt dit voor de medewerkers en daarmee organisaties?

Zowel Sophie als Madelein vertelden dat er voor henzelf ingrijpende veranderingen nodig waren. Sophie stopte in 2013 voor een jaar met volleybal. Madelein ging na de Olympische spelen op reis en liep de Inca Trail in Peru. Beide antwoorden zoekend op de vraag, “wat wil IK nu”? Op het moment dat je daar namelijk antwoorden op hebt gevonden kan je pas echt goed functioneren in een zelfsturend team en (top) prestaties leveren. Vol vertrouwen staan ze nu aan het begin van het beachvolleybal seizoen om komend jaar bij de eerste 10 van de wereld te behoren.

Ben je geïnteresseerd hoe jouw werknemers er achter komen weten wat ze echt willen om vervolgens eigenaarschap en eigen regie te nemen? Neem contact met ons op 06-83949146 of kijk op www.vitaalaanhetwerk.nl . Dan drinken wij graag een kop koffie met jou.