Herken jij dat? Kijk eens in je eigen spiegel...

17 maart 2017
Herken jij dat? Kijk eens in je eigen spiegel...

Hoe kijk jij in de spiegel als je ’s morgens wakker wordt? Zie je elke pukkel op je smoel, kijk je of je vermoeid bent wakker geworden en of je vandaag wat met je haar kan aanvangen? Of zie je jezelf zoals het is, zoals jij nu bent, en kijk je met liefdevolle ogen naar jezelf?

Congruent zijn?

Als leerkracht draag je kinderen allerlei kennis over. Je wil dat jouw leerlingen in balans zijn, zelfverzekerd met humor….etc. Laatst ontmoette ik een leuke leerkracht op een basisschool die zich rond video interactie liet ontvallen, hoezeer ze er een hekel aan had zichzelf terug te horen en te zien op video. Ik was verrast….al is het een zeer herkenbare reactie en vroeg haar wat ze graag stimuleerde bij haar kinderen. ‘Nou zelfstandigheid, zelfvertrouwen en flexibiliteit’. ‘Gaaf’, zei ik. ‘Ik vind je alleen niet congruent’. ‘Je stimuleert bij jouw leerlingen wat je zelf heel moeilijk vind. Namelijk jezelf accepteren, je stem en je uiterlijk’.
Als je instaat bent om je leerlingen naast vakinhoudelijke kennis, nóg iets meer mee te geven, zoals zelfrespect, eigenwaarde en zelfvertrouwen, dan moet je jezelf (leren) kennen en onder ogen durven komen. Weet hebben van je missie, je drijfveren. Als je dan vervolgens in je eigen spiegel kijkt, dan kán je zomaar een mooi mens zien, een mens met een missie. Zo een, waar er maar één van is. Wil jij voor jouw team ook het beste, namelijk vitale medewerkers, die leerlingen extra’s kúnnen en dúrven meegeven? Ik drink graag een kop koffie met jou! Ik kijk uit naar jouw reactie….