Aandacht Voor Ziekteverzuim: Ziekmakend

18 april 2017
Aandacht Voor Ziekteverzuim: Ziekmakend

Onlangs zei een ondernemer uit Veenendaal dat zijn bedrijf een personele aanwezigheid had van ruim 98%. In een ander gesprek bracht een HRM adviseur in het onderwijs naar voren dat een medewerker vroeg wat de organisatie voor medewerkers deed die altijd aanwezig waren. Hoe kijk jij naar personeel en verzuim?

Wat aandacht krijgt groeit

Lange tijd heeft de nadruk gelegen op het verlagen van verzuim, op curatie. Hierdoor is het ziekteverzuim inzichtelijker geworden, zijn vele adviezen gegeven en programma’s ingezet. Hoe was die slogan ook alweer? “Dat wat je aandacht geeft groeit”…..Na de crisis wordt meer gekeken naar preventieve maatregelen. Toch is de focus op het ziekteverzuim ‘ziekmakend’. Je legt namelijk de nadruk op voorkomen; je haalt alles uit de kast om uitval te vermijden. En dat kost veel inspanning en is een kostbare aangelegenheid. Onze medewerkers zijn goed in zowel curatie als preventie. 84% is na een integraal traject weer aan het werk. En onze trainingen scoren goed.

Bouwen aan gezonder, productiever en loyaler personeel

Echter….wij werken het liefst aan amplitie. Want daarin zit de toekomst. Antoine de Saint-Exupéry zei ooit “Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee”. Dat betekent dat je je werknemers ondersteunt en coached om bevlogen en met eigen verantwoordelijkheid te werken aan projecten en targets. Met als direct gevolg dat ze gezonder, productiever en loyaler zijn. Wist je dat een bevlogen personeelslid tot 18% productiever is en tot 12% hogere sales genereert? En dat met een 27% hogere aanwezigheid ivm minder bevlogen personeel.
Programma’s die bijdragen aan amplitie zijn gericht op eigen verantwoordelijkheid, op eigen regie. Dit zorgt ervoor dat de organisatie zijn totale potentieel aan know-how, creativiteit en inventiviteit kan benutten.
Meer weten? Vitaal aan het Werk begeleid organisaties en medewerkers om eruit te halen wat er in zit. Dat noemen wij Leiderschap. www.vitaalaanhetwerk.nl of 06-23971474.